HALODA GYÁL
Gyál, Hunyadi János utca 5.
+36 70 614 8121
ÚJ TERMÉKEINK

nitrát megkötő gyanta

800 literig - 10000 ft
400 literig - 6000 ft
200 literig - 4000 ft
100 literig 2500 ft

Nitritmentes, kristálytiszta víz.


Csak egyszer kell megvenni,utána mindig felfrissíthető.

Leírás:

Halaink anyagcseréjük során káros anyagokkal terhelik a vizet, melyek az akvárium üzembehelyezése után nagyon mérgező ammónium ion (NH4+) formájában vannak jelen. Ez a legmérgezőbb forma, amely az első hét végére az akvárium felületein láthatatlan élőbevonatként jelentkező hasznos nitrifikáló szervezetek, a Nitrosomonasok hatására először nitrit (NO2), majd a következő hét végére a Nitrobacterek hatására, kevésbé veszélyes nitrát (NO3) formát ölt, amely az oxigéndús viszonyok miatt, mivel oxidált vegyület, nem bomlik tovább, és felhalmozódik!
A már minimum két hetes akváriumban, amely megfelelően nagy szűrőfelülettel rendelkezik, nem mutatható ki káros mennyiségű ammónium, és nitrit.
A nitrát mennyisége viszont folyamatosan növekszik. A nitrát, a többi nitrogéntartalmú anyaghoz hasonlóan, a halak véráramába kerülve megbénítják az oxigénszállító vörösvérsejteket, és halaink a megfelelő oxigénellátottság ellenére, fulladásos tünetek közt elpusztulnak. Ezt még fokozza az a tény, hogy a 20 C° feletti, melegebb akváriumvízben jóval kevesebb oldott oxigén van mint ez alatt. A nitrát pusztító hatása, etetés után pár órával következik be, amikor megnő az emésztés oxigénszükséglete, és ezt a kifehéredő kopoltyúlemezek mutatják. A pusztulás oka ilyenkor a vér magas ammónia koncentrációja miatt bekövetkező autin sejt-toxikáció.
A túl sok nitrogén a növényeknek is káros, melyet a sárguló levelek mutatnak. A nitrát egy részét a növények felveszik, de a természetesnél nagyobb haltelepítési sűrűség miatt gyakran vízcsere szükséges. Ez időigényes, és a halaknál stresszt is okozhat. A gyanta felületaktív anyagai megkötik a mérgező nitrátokat és nitrát tartalmú anyagokat, és segítik a mérgező kénhidrogén lebomlását. Kristálytisztává teszi a vizet, ezáltal növényeink a jobb fényviszonyok következtében jobban fejlődnek. A nitrogén körforgásba kapcsolódva tehermentesíti a biológiai szűrőt és stabilizálja az akvárium bio rendszerét. Segítségével a vízcsere mindaddig elhúzható, amíg az akváriumvízben a káros anyagok okozta barnássárga elszíneződés újra nem jelentkezik. Ekkor ugyanis telítődik a felülete, de 1 kg só/10 literes meleg vizes oldatban (10dkg só /liter) való fél órás áztatás, majd többszöri langyos vizes átmosás után, ismét hosszú ideig működik. Töményebb oldat jobban regenerál. Az aprószemű, jól oldódó só kiválóan megfelel, nem baj ha jódozott.
Kifejezetten ajánlott éttermek, szállodák beépített akváriumaiba, ahol a vízcsere nehézkesen megoldható, és előnyös a folyamatos áttetsző, kristálytiszta víz. Ez az anyag az akvárium karbantartási feladatait rendkívül leegyszerűsíti.
Tenyésztőknek a drága víz miatt, és a nitrátra különösen érzékeny halfajok (diszkosz, törpesügérek, labirinthalak, ikrázó fogaspontyok), és az ember által létrehozott, a vad géneket alacsonyabb számban hordozó nemesített elevenszülő fogaspontyok és aranyhalváltozatok tenyésztésénél rendkívül kedvező.
A növények fejlődéséhez szükséges 25mg/liter nitrátot biztosít, amely a halak fejlődését még nem zavarja.
Felhasználás
Belső szűrőknél a pohár és a szivacs közé csúsztassuk be, vagy a szivacs helyére. Külső szűrőknél valamelyik szűrőanyag-tartó dobozba helyezzük be. Eldughatjuk egy kő mögé is. Célszerű előszűrő után beiktatni. Alkalmazhatjuk folyamatosan és alkalmilag. A szűrőanyag kiszáradás esetén nem károsodik.
Semmilyen káros anyagot nem bocsát ki!

A nagyításhoz kattints a képre
A nagyításhoz kattintson a képre
Termék ára: 2.500 Ft Cikkszám: 237
db


Ajánljuk további termékeinket