HALODA GYÁL
Gyál, Hunyadi János utca 5.
+36 70 614 8121
ÚJ TERMÉKEINK

Jávai lövőhal

A jávai lövőhalat  (Toxotes jaculatrix) két hete hoztunk először a halodába. A még nem túl régi, és a teljességet kizáró tapasztalataimat osztom meg veletek.  Wikipédia, a díszhalinfó,és más oldalak sokat leírnak az életmódjukról. Én ily nagyfokú ismerettel még nem rendelkezem róluk.
Nálunk előszeretettel eszik az apró tücsköt,de a kisszemű lebegő granulátumot,fagyasztott ételeket (artemia) is szívesen fogadják, ezért a táplálásuk nem okoz gondot. Brakkvízi halak, de az enyhén sózott vízben is kitűnően érzik magukat más édesvízi fajok társoságában. Mi például különböző sügérfajokkal, páncélos harcsával, gibbiceps-el tartjuk őket. A rövid tapasztalat az, hogy nem agresszívak, és az apróhalak kivételével bármivel tarthatók. Egy példány sem pusztult el, sőt , a beengedést követő egy percben már az élelmet is elfogadták. Úgyhogy bátran ajánlom sügerek (kivétel malawi,tanganyika , és nagytestű közép-amerikai fajok) , nagyobb testű egyéb fajok, harcsák, késhalak, és gurámik mellé.
Jó szórakozást a tartásukhoz.

Fontos !!!! Új hal az akváriumban.

Sziasztok Sügérfanok!

Az alábbiakban fontos tanácsokat szeretnék adni, új hal vásárlásához.

Először is, tájékozódj a neten. Olvass, kérdezz, kérj tanácsokat fórumokon!

A legfontosabb dolgok:
- mekkora az akváriumod,
- milyen halakat szeretnél tartani (élőhely, méret, táplálkozás, esetleg szín szerint)
- milyen halaid vannak jelenleg az akváriumodban,
- növényeket szeretnél tartani, vagy sem,
- meleg, vagy hideg vízi akváriumot szeretnél,

Az első kör lefutása után, már felvértezve némi tudással, elfáradsz egy kereskedésbe. Ott is kérdezd a - vélhetőleg szaktudással rendelkező - eladót. Kérd ki a véleményét, tanácsait, és fogadd is meg őket!!!! Nézd meg a halakat! Figyeld meg, hogyan viselkednek! Ügyelj arra, hogy aktív, természetesen viselkedő halacskákat vásárolj!
Nagy hidegben, illetve extrém nyári melegben, fokozottan ügyelj a vízhőfokra szállítás közben.

Ha hazaértél a halakkal, aklimatizáld őket. A zacskóban lévő víz hőfokának meg kell egyeznie az akváriumod vízének hőfokával!

Úgy engedd be a halaidat, ha agresszívabb, területvédő fajokról van szó, hogy tereld el a figyelmüket, szórj nekik eledelt. Az ilyen fajok vásárlása esetén, mindig hagyj időt magadnak a viselkedésük figyelésére. Akár percek alatt is képesek elpusztítani az újonnan érkezett lakótársukat. Így életmentő lehetsz.

A betegségekre különösen ügyelj! Minden nap szánj időt a halak megfigyelésére. Új hal(ak) érkezése, mindig kockázatos. Hordozhatnak parazitákat, baktériumokat, stb. Ezek, a régi állományt megfertőzhetik. Az új, egészséges halakat is nagyon megviselheti a szállítással, vízváltozással és környezetváltozással járó megrázkódtatás. Jobban ki vannak téve, az olyan, stresszel járó betegségeknek, mint például a darakór. Az időben észrevett betegség könnyen, pusztulás nélkül kezelhető.

Ne várd meg, amíg tízesével pusztulnak, aztán jelezz a kereskedőnek, hogy baj van/volt!!!!!!!!! Azonnal hívd, jelezz a neten, vagy személyesen, ha probléma adódott! Nem árt, ha tudsz fotót csinálni, vagy jól leírni, mit látsz a halakon!

Remélem, ezzel a kis cikkel, tudtam segíteni a bajok elkerülésében!

Kiváló szórakozás, nemes hobby az akvarisztika. Ne kezdjük egyből bajjal, bosszúsággal!

Nagyon jó halazást kíván mindenkinek a Sügérfan csapata!

Üdv!

Zsozsi


Első TERRAPLÁZA

Nem csalódtam, sőt sokkal jobb volt, mint amit vártam. Legközelebb is kint leszünk!

A haloda 2012. Október

A másik gondolatom, hogy egy kis gyűjtőhely legyen, ahol a hasonló érdeklődési körű akvaristák találkozni tudnak. Akár, még klubélet is kialakulhat....

Thorichthys fajok tartása, tenyésztése

A párok egy kis védett területet őriznek és jó sügérekhez méltón vehemensen védik....

Közép-amerikai nagytestű sügerek sikeres együttartása.

A világ legérdekesebb halai közé tartoznak, szeretném, ha sokan megszeretnék őket. Engem a látványuk is gyönyörködtet...

Koi park

Megszületett a Koi-park....

Pihenő Botia

Egyik reggel arra lettem figyelmes, hogy fel van borulva, az oldalán fekszik....

Pinky a hős

Az akváriumon kívül mozgó embereknek is nekiment volna, ha tudott volna...