HALODA GYÁL
Gyál, Hunyadi János utca 5.
+36 70 614 8121
ÚJ TERMÉKEINK

Közép-amerikai nagytestű sügerek sikeres együttartása.

Közép-amerikai nagytestű sügerek sikeres együttartása.

Azzal kezdeném, hogy nálam első helyen állnak a szívemben ezek a halak. Olyan fajokról van szó, amelyek sikeres szaporítása viszonylag könnyű, bár akadnak kivételek. A beszerzésük nem a nehéz szaporításukban rejlik, hanem abban, hogy nehezen lehet őket együtt tartani egymással, és nem utolsó sorban más halakkal. Ezért a kereskedők kikiáltották őket nem kívánatos fajoknak és nem árúsítják. Így az országba is nehezen kerülnek be új fajok. Egy-két halbeszerző kolléga kivételével nemigen hozzák be őket a nagykereskedők. Maradjunk a nálunk, főleg interneten könnyen beszerezhető itthoni populációnál. A választék szegényes, de azért egy pár évig, amíg növekednek, el lehet velük szórakozni. Igen, szórakozni, mert hihetetlenül okos halak. Állandóan tudnak meglepetéseket okozni a haltartó rajongójuknak (most nem a kellemetlen meglepetésekre gondoltam).

Próbálom megosztani a gondolatomat, de nem szentírás. A tapasztalataimat legfőképpen itthon gyüjtöttem, de más sügértartó barátaimnál is láttam érdekes dolgokat. Az első és legfontosabb, hogy megfelelő akváriumba kerüljenek. Amíg növögetnek, addig elég a 250-300 liter, de számolni kell azzal, hogy sok évre vesszük őket, és 30-50 cm-esen lesznek kifejlett nagyságúak. A végleges akváriumuk alapterülete függ a bennetartott halak számától, de a magassága legyen legalább 65-75 cm-es. Számítanunk kell arra, hogy lesznek szaporodó párok, amelyek a talajon és annak közelében úsznak kicsinyeikkel és hát felettük el kell férni az aktuálisan facér, vagy nem beikrásodott pároknak. Azért az alapterület, a minimumot írom, ne legyen kevesebb 160x60 cm-nél. Ez néhány halra vonatkozik.

A másik gondolatom. A búvóhelyeket úgy kell kialakítani, hogy legyen minden párnak egy kis területe, amit könnyen megtudjon védeni. Én úgy hívom, hogy fakkosítás. Nem kell tényleges barikád, csak jól látszó határvonal. A párok nagyon jól működnek együtt a védelemben, valódi harc ritkán alakul ki. Amint írtam, az ikrázó párok alul, felül a nem ikrázók. Nálam általában párok vannak együtt, bár van kivétel és fent is torzsalkodnak, de tettlegesség nem fordul elő.

Jelen pillanatban, nálam ez a felállás. Az aki alapterülete 210x70 cm. Magassága 70cm. Ez kb.1000 liter. Az alsó régióban cserélődnek a párok, éppen ki az aktuális, aki szaporodik. Most három pár A.citrinellumnál vannak kicsik, két hetes eltéréssel, meg még egy párnál ma kelnek. Ezen kívül egy új, fiatal lányt hoztam a P.managuensis(jaguár)hímemhez. Ők is leikráztak a héten, már ki is keltek az ikrák. Alul van még a Nagy zöld halam, akit nem tudunk beazonosítani. Impozáns, már közel 40 cm-es. Tehát, öt pár kicsikkel, meg egy másik óriás. A felső régióban van a többi 10 db hal.

A bentlakók listája:

10 db A.citrinellum 20-30cm, 3 db P.managuensis 20-40 cm, 1 pár exC.urophtalmus 25cm, 1 pár P.friedrichstahli 20, illetve 28cm, 3 db P.melanurus(V.synspillum) cros 22-28cm, és a nagy zöld kb.36-38 cm.

Ami nálam bevált. Az akvárium méretéhez igazodó hallétszám. Új halat csak akkor rakok be, ha előtte valamilyen okból kiveszek. Legutóbb az egyik jóbarátom kért egy citrom fiút, meg egy Vieja fiút. Egyébként nem piszkálom őket.

A világ legérdekesebb halai közé tartoznak, szeretném ,ha sokan megszeretnék őket. Engem a látványuk is gyönyörködtet, de ahogy a kicsinyeiket gondozzák, védik, terelgetik, az ami igazán vonzóvá teszi őket. A halodámban megtekinthetők, mindenkit szívesen látok.

Egy régebbi kép:

 

Szerző: Zsozsika