HALODA GYÁL
Gyál, Hunyadi János utca 5.
+36 70 614 8121
ÚJ TERMÉKEINK

Thorichthys fajok tartása, tenyésztése

Thorichthys fajok tartása, tenyésztése

Kedves akvaristák! Most a Thorichthys fajokról írok egy kis szösszenetet. Hazánkban legismertebb fajuk a T.meeki (vöröstorkú sügér), de megtalálható még a T.aureus, és a T.ellioti is. Bár az utóbbi itthoni állomány sajnos beltenyészet, sok a torz, gerincferdüléses egyed. Ezek a színpompás sügérek közép-amerika, legfőképpen Mexikó vizeiben őshonosak. Szeretik a folyók partszéli, lassú folyású szakaszát. Azt a partmenti zónát, ahol a sekély vízben, a növények között, kis tisztásokon, kis öblökben élnek. A párok egy kis védett területet őriznek és jó sügérekhez méltón vehemensen védik.

Thorichthys Eliotti

Az akváriumuk nem kell, hogy túl nagy legyen, egy 120-150 literes medencében már vígan elúszkálnak. Ha fiatal egyedeket veszünk, célszerű 5-6 példányt beszerezni, abból biztos lesz egy párunk. Ha ivarérettek, és 100%-ig biztosak vagyunk a nemükben, akkor elég egy pár is. Eleségben nem válogatósak, de természetesen az élő, vagy fagyasztott eleséget (artemia, vörösszúnyog, esetleg nagyon tiszta tubifex) jobban szeretik, de a jó minőségű szárazat is szívesen fogyasztják, az étvágyukra nem lehet panasz. Tartásukhoz elég a 24-25 fok, de ha egy-két fokkal megemeljük a vizük hőfokát, akkor könnyen ikrázásra bírhatjuk a párunkat. Ez közös akváriumban is jól működik. Nálam az ikrázás történt cserépben, kövön, illetve gyökér oldalán is. Egy nap alatt kikelnek az ikrák, de az elúszás az ötödik napon történik meg. Az ivadékok aprók, első eledelük legyen rotatória vagy frissen keltetett artémia (sórák). A szülők vehemensen védik a porontyaikat, és gyönyörű látványt nyújtanak, amint kifeszített úszókkal, és kopoltyúkkal támadnak a betolakodókra, jelen esetben ránk, emberekre, akik közel merészkedünk hozzájuk.
Minden akvaristának ajánlható halacskák ők, más, nem sügér fajokkal is jól együtt tarthatók. Kívánok sok örömöt hozzájuk!

Folyt. köv.!

Szerző: Zsozsika